Hoe vaak en hoeveel moet ik mijn kat voeren?

Elke kat heeft zijn eigen unieke karakter. En de manier waarop een kat het liefst eet, maakt daar een groot deel van uit. Waar sommige katten de hele dag door kleine beetjes eten, eten andere katten hun maaltijd het liefst snel op.

Maar hoe uw kat ook het liefst eet, hier zijn enkele tips om hem blij en tevreden te houden.


Nat- of droogvoer?

De keuze om uw kat nat- of droogvoer voor te schotelen is vooral een kwestie van uw eigen voorkeur en die van uw kat. Zolang er voldoende dierlijk eiwit in het voer zit, plus alle andere vitaminen en mineralen die katten nodig hebben, zijn beide soorten prima voor uw kat.

Ze hebben allebei voor- en nadelen. Droogvoer is vaak beter voor de tanden van uw kat, omdat de brokjes helpen om tandplak te verwijderen als ze op hun eten kauwen. Uw kat moet misschien wel meer water drinken, omdat droogvoer minder vocht bevat dan natvoer.

U kunt uw kat een mengsel van nat- en droogvoer geven als u en uw kat daar de voorkeur aan geven. Houd wel de juiste portiegroottes aan.

Hoogwaardig kattenvoer kiezen

Welk voer u ook kiest, er zijn enkele belangrijke ingrediënten waar u op moet letten om uw kat blij, gezond en vitaal te houden.

Een paar dingen om rekening mee te houden bij het kopen van kattenvoer zijn:

  • Hoogwaardig dierlijk eiwit vormt een belangrijk onderdeel van de voeding van katten. Het helpt om hun spieren gezond en sterk te houden.
  • Als u droogvoer koopt, let dan op krokante brokjes met een mineralenmix die bij elke hap de tanden van uw kat schoon helpen houden en zo tandplak helpen verminderen.
  • Essentiële aminozuren zoals taurine om het hart van uw kat te voeden, zodat u elke dag zijn liefde kunt voelen.
  • Omega 6 en 3 en vitaminen om zijn vacht prachtig zacht en glanzend te helpen houden.
  • Een gezonde spijsvertering is van belang om uw kat blij en gezond te houden, en maakt bovendien het verschonen van de kattenbak een stuk prettiger voor u. IAMS-voer bevat een speciaal afgestemd vezelmengsel met prebiotica en bietenpulp voor een gezonde spijsvertering.

Tips om uw kat wat anders te laten eten

De overstap naar ander voer vergt enige planning. Omdat katten gewoontedieren zijn, geven ze meestal de voorkeur aan hun huidige voer. Ze proberen niet graag iets nieuws uit. Ze raken, net als mensen, gewend aan dingen en zijn soms niet gediend van een verstoring van hun routine.

Houd rekening met het volgende als u uw kat wat anders wilt laten eten:

  • Introduceer het nieuwe voer geleidelijk. Geef uw kat in eerste instantie 25% van het nieuwe voer met 75% van zijn huidige voer. Verander in de dag of drie erna langzaam de verhoudingen door geleidelijk meer nieuw voer en minder oud voer te geven. Aan het eind van deze overgangsperiode geeft u als het goed is 100% nieuw voer.
  • Blijf volhouden. Als uw kat het nieuwe voer niet meteen lekker vindt, blijf het dan naast zijn ouder voer aanbieden totdat hij aan de verandering begint te wennen.
  • Geef minder traktaties. Als u probeert om uw kat wat anders te laten eten, met name als u overstapt van natvoer op droogvoer of andersom, geef dan helemaal geen traktaties meer. Als u uw kat kliekjes of ander lekkers geeft, leert hij dat hij wat anders kan krijgen dan zijn dagelijkse voer. Bovendien is het niet de beste voeding voor uw kat.

Waarom uw kat zijn eten niet meer lust

Als uw kat zijn eten niet meer lust, ga er dan niet meteen vanuit dat hij kieskeurig is. Er kan iets anders aan de hand zijn.

Is er misschien een ander huisdier in het gezin gekomen, of een nieuwe baby? Heeft u een nieuwe etensbak voor hem gekocht of geeft u hem op een andere plek te eten? Plotselinge verandering in de omgeving van een kat kan leiden tot vreemd gedrag, waaronder niet willen eten.

Als uw kat er gezond, blij en levendig uitziet en een mooie vacht en heldere ogen heeft, dan is er doorgaans weinig reden tot bezorgdheid. Blijf uw kat eten en vers water geven en houd zijn gedrag in de gaten. Meestal is alles binnen een paar dagen weer normaal. Als uw kat gedurende langere tijd niet wil eten, ga dan met hem naar uw dierenarts.

Wat elke kat nodig heeft

Welk voer u ook voor uw kat kiest, zorg ervoor dat er voldoende vers, schoon water voor hem klaarstaat.

Geef uw kat een rustige en prettige plek om te eten, waar hij geen last heeft van het drukke gezinsleven. En vergeet niet dat regelmatig naar de dierenarts gaan helpt om uw kat blij en gezond te houden.

Ook het lezen waard

Voeding 3 min. leestijd

Voeding tegen haarballen