Speciale voeding voor speciale behoeften


Verminderde werking van het immuunsysteem

Gedurende het leven van een hond of kat vindt er een proces plaats dat peroxidatie wordt genoemd. Peroxidatie is een normaal proces waarbij het lichaam cellen vernietigt die niet langer nuttig zijn. Dit proces doodt onder meer bacteriën en parasieten, maar kan ook gezonde cellen vernietigen of beschadigen. Naarmate een hond of kat ouder wordt, neemt de schade door peroxidatie toe, en daarmee ook het risico op bepaalde problemen zoals infecties.

Antioxidanten zijn natuurlijke voedingsstoffen die de algehele gezondheid in stand helpen houden door het peroxidatieproces van moleculen op celniveau te neutraliseren. Sommige antioxidanten, zoals vitamine E, bètacaroteen en luteïne, zijn natuurlijke voedingsstoffen.

Uit recent onderzoek, gesponsord door IAMS, bleek dat immuunreacties beter waren en vaccins beter aansloegen bij honden en katten die een dieet kregen dat rijk was aan antioxidanten zoals vitamine E, luteïne of bètacaroteen. Dit kan met name van belang zijn voor oudere honden en katten, omdat onderzoek van IAMS heeft aangetoond dat immuunreacties kunnen afnemen naarmate honden en katten ouder worden.

Vaker last van darmproblemen

Oudere honden en katten kunnen meer slechte bacteriën en minder goede bacteriën in de darmen hebben, wat kan leiden tot klinische tekenen van maag-darmklachten (bijvoorbeeld diarree).

Een dieet met fructo-oligosacchariden (FOS) – een unieke vezelbron die helpt de populaties van darmbacteriën gezond te houden – bevordert de groei van goede bacteriën. Bietenpulp, een matig fermenteerbare vezelbron, helpt ook de darmen gezond te houden door de darmwandcellen van energie te voorzien en kleine, stevige ontlasting te bevorderen.

Ook het lezen waard

Voeding 3 min. leestijd

Voeding tegen haarballen